Bývalý velitel speciálních sil z Prostějova míří na misi. Nastoupí na ambasádu ve Varšavě

Jan Hrbáček

Ekonomický deník

EKONOMICKÝ DENÍK | Ještě ke konci loňského roku zmítal 601. skupinou speciálních sil skandál s nezákonným sledování s celníky. Její nedávný velitel – plukovník David Franta – měl kvůli vyšetřování „zaražen“ postup do mezinárodní mise. Z armádních kruhů nyní prosákla informace, že Franta by měl v dohledné době oficiálně nastoupit na českou ambasádu v polské Varšavě jako vojenský přidělenec. Zahraniční mise byla původně naplánována i pro jeho nadřízeného, šéfa Ředitelství speciálních sil – generála Pavla Koláře. Ten měl zamířit do Washingtonu v USA, ale Kolář zůstává stále „doma“.

Po dramatických turbulencích kvůli dvěma velkým aférám ve vysokých kruzích v české armádě se pomalu usazuje prach. Kvůli nim měli někteří vysocí důstojníci zaražen postup na diplomatické mise. Jeden z nich, kterého se dotkl především skandál s nezákonným sledováním s Celní správou, o kterém Ekonomický deník minulý rok podrobně informoval, však brzy oficiálně nastoupí na misi v sousedním Polsku.

Do loňského května velitel prostějovské 601. skupiny speciálních sil – plukovník David Franta – by měl podle několika zdrojů Ekonomického deníku oficiálně nastoupit jako vojenský přidělenec na české ambasádě ve Varšavě.

sinfin.digital