Cabada: Babiš nic zásadně nového nepřinesl. Porazí ho ale jen silný populistický lídr

Dlouhodobá stabilita podpory hnutí ANO podle politologa Ladislava Cabady nikterak nesouvisí s nějakou zásadní kvalitativní proměnou české politiky po nástupu Andreje Babiše a jeho hnutí do vlády. Přesto nepochybuje, že alternativu, která by mohla zásadněji změnit poměry v podpoře hlavních aktérů, může ztělesňovat leda tak silný lídr, který se nebude bát populistické rétoriky a zároveň se bude schopen opřít o silné marketingové strategie. „Asi jako když Miloš Zeman přišel kdysi v opozici vůči ODS s rétorikou tzv. spálené země,“ vysvětluje Cabada v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ.

Median a CVVM tento týden zveřejnily výstupy předvolebních šetření. V zásadě se neliší: ANO dominuje s třiceti procenty voličů, Piráti a ODS oscilují okolo dvanácti nebo třinácti procent, zbytek je pod deseti procenty s tím, že SPD padá dolů, ČSSD a KSČM mírně roste a KDU-ČSL, TOP 09 a STAN jsou okolo kritických pěti procent. Jaký je váš základní komentář, kde spatřujete příčiny tohoto rozložení sil?

Je myslím evidentní, že Andrej Babiš si udržuje přibližně třetinovou podporu, s níž zjevně v tuto chvílí neotřese prakticky nic. V zásadě to znamená, že třetina voličů je s jeho způsobem vládnutí a možná ještě více s jeho způsobem veřejné prezentace spokojena a necítí zásadní potřebu hledat alternativu. Podle mne tento stav není dán nějakou zásadní kvalitativní proměnou české politiky po nástupu hnutí ANO do vlády, respektive k moci.

Co tím přesně myslíte?

Myslím, že je možné najít dostatek jasných důkazů o tom, že vláda vedená Andrejem Babišem nijak zásadně nezměnila dlouhodobé trendy české politiky, zejména pak jejího středolevého tábora - tedy zadlužování státu prostřednictvím schodkových rozpočtů zaměřených primárně na „kupování“ významných voličských skupin.

Dostál: Babiš konsoliduje moc. Komunisté podpoří rozpočet, čelit tak bude jen ulici

sinfin.digital