Čapí hnízdo? Žádné informace nemáme, řekli Zemanovi na Hradě Chovanec a šéfové policie

ČTK, raz

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes na Pražském hradě zopakoval prezidentu Miloši Zemanovi, že nemá informace k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, kvůli níž Sněmovna vydala k trestnímu stíhání předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Chovanec to po schůzce řekl novinářům. Na Hrad s Chovancem přišli také policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel finanční policie Petr Lysák. Debata se podle Chovance týkala toho, jak funguje vyšetřování hospodářské kriminality.

„Panu prezidentovi jsme osvětlili, že nemáme šanci o Čapím hnízdě vědět nic jiného, než ví on sám z médií," řekl Chovanec. Zeman dříve postup policie v kauze zpochybnil. Schůzka trvala více než dvě hodiny. Ministr uvedl, že kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje vedle Babiše také první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, se s prezidentem věnovali jen několik minut.

Ve zbylém čase se podle Chovance diskuse týkala fungování finanční policie. „Pokoušeli jsem se dobrat toho, jak funguje trestní řízení v České republice," prohlásil. "Debata se točila kolem toho, jak toto oddělení řeší závažnou trestnou činnost," dodal.

Zeman již o Čapím hnízdě mluvil Babišem nebo s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Koncem srpna prezident prohlásil, že chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO k trestnímu stíhání není Chovanec. Prezident také uvedl, že kauza mohla být policejní provokací. Proti tomu se ohradili policejní prezident Tuhý i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Chovanec dnes poznamenal, že stejně jako prezident má o případu informace pouze z médií. Ty jsou podle něj často protichůdné. „Objevuje se spousta polopravd a věcí, které si oponují," řekl. Debata o případu je podle něj zbytečná, protože jediný, kdo o něm má informace, jsou osoby, které jsou zapojeny do vyšetřování.

sinfin.digital