Časopis Foreign Policy mírní kritiku Czechoslovak Group. Opravil tvrzení o napojení na Kreml

ČTK

raz

Časopis Foreign Policy podstatně zmírnil své kritické informace o českém holdingu Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada, které obsahoval komentář Kristofera Harrisona z minulého týdne. Web amerického časopisu doplnil komentář prohlášením, že popis finančních vztahů mezi CSG a kontroverzní česko-ruskou bankou je chybný, stejně jako informace o vztahu mezi dvěma ruskými oligarchy a Kremlem.

Foreign Policy v původním Harrisonově článku napsal, že Strnadově společnosti poskytla masivní kredit První česko-ruská banka s údajnými kontakty na Kreml. Uvedl také, že jedním z hlavních Strnadových investorů je Alexej Beljajev, „přítel Vladimira Jakunina, vyhlášeného ruského nacionalisty, pravoslavného extremisty a poradce Vladimira Putina“.

Společnost CSG v pondělí, tři dny po publikování článku, v prohlášení označila jeho obsah za pomlouvačný a lživý a odmítla tvrzení, že by holding financoval ruský kapitál, nebo že firma slouží zájmům Kremlu. Následující den pak Foreign Policy kritizované pasáže z Harrisonova komentáře částečně vypustil a zveřejnil opravu, podle níž „dřívější verze tohoto článku chybně popsala finanční vztah mezi CSG a První česko-ruskou bankou. Nesprávně rovněž prezentovala vztah mezi Alexejem Beljajevem, Vladimirem Jakuninem a Vladimirem Putinem“.

Rusko to prostě dělá šikovně. Na Česko stačí stovka trollů, hrají na národní mýty, říká Foltýn

sinfin.digital