Celníci si stěžovali kvůli platebním výměrům pro FAU. Soud je kdysi označil za absurdní, další to teď potvrdil

ČTK

lup

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Generálního ředitelství cel kvůli dodatečným platebním výměrům pro firmu FAU. Výměry se týkaly spotřební daně z minerálních olejů za květen a červen 2013. Krajský soud v Ostravě označil postup celníků za absurdní a formalistický, jeho rozhodnutí je nyní potvrzené i nejvyšší instancí správního soudnictví, zjistila ČTK z úřední desky.

V řízení před NSS jako účastník nefigurovala přímo firma FAU, ale společnost Konreo jako její insolvenční správce. NSS zatím zveřejnil jen stručný výrok, na odůvodnění má měsíční lhůtu, většinou verdikt publikuje dříve.

Obchodník s pohonnými hmotami FAU, který skončil v důsledku kroků finanční správy v konkurzu, se loni ocitl v centru zájmu kvůli nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Podle některých politiků vyvolával záznam dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí a nyní premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert. Babiš několikrát popřel, že by v době působení ve funkci ministra úkoloval finanční a celní správu.

sinfin.digital