„Češi by měli přestat kupovat šmejdy, na Západě si je nikdo nedovolí prodávat,“ říká pro INFO.CZ komisařka Jourová

Lucie Bednárová

Náročnost spotřebitelů v západní Evropě stojí za tím, že si tamní obchodníci nedovolí nabízet jim horší potraviny nebo třeba prací prášky. Osvětu by proto potřebovali i lidé ve střední a východní Evropě, kde se dvojí jakost potravin stává velkým problémem. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ to uvedla evropská komisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová. Ta se nyní chce obrátit na obchodní inspekce a požádat je o zmapování situace. Novou legislativu ale nechystá, stačit by podle ní měla ta stávající.

Prezidenti a premiéři, kteří se v týdnu sešli na summitu v Bruselu, se věnovali i dvojí kvalitě potravin, což je opakovaně velké téma zejména v zemích střední a východní Evropy. Vy jste nedávno slíbila, že se budete situací zabývat a ze své pozice se postaráte o zpřesnění výkladu evropských pravidel pro ochranu spotřebitele. Co vás přimělo k tomu se do věci vložit?

Spadá to do mé kompetence komisařky pro spotřebitele, ale nebudu popírat, že mi nerovné zacházení se spotřebitelem vadí osobně i jako Češce. Mám proto velké pochopení pro ty, kdo se tím cítí být z principu uraženi. Uvědomme si navíc, že český spotřebitel na nákup toho šmejdu vydělává třikrát déle, než například německý zákazník na nákup kvalitního produktu. To bohužel neumím a nemůžu řešit z pozice EU a ochrany spotřebitele.

Žaloba Bruselu na země, které nepřijímají uprchlíky, není na pořadu dne, říká v rozhovoru pro INFO.CZ velvyslanec Povejšil

sinfin.digital