Češi kouří stále více cigaret, v Evropě jsou na čtvrtém místě

ČTK

Každý Čech vykouřil v roce 2015 v průměru 2010 cigaret, což republiku zařadilo na čtvrté místo mezi 28 státy Evropské unie. Vyplývá to z analýzy projektu Česko v datech. Do statistiky se ovšem počítají i nekuřáci a nezahrnuje nelegální obchod, průměrně tedy aktivní kuřáci ve skutečnosti vykouří mnohem více. Meziročně stoupla spotřeba cigaret v Česku o 3,1 procenta.

Prvenství v kouření patří v Evropě Slovincům, kteří spotřebují přes 2600 cigaret na osobu, následují Belgičané a Lucemburčané. Naopak nejméně vykouří ve Skandinávii. "Ve Švédsku připadá na jednoho obyvatele pouhých 832 cigaret za rok," uvádí analýza Česko v datech.

Takzvaných denních kuřáků, tedy těch, kteří přiznají, že si cigaretu zapálí každý den, bylo v roce 2014 v Česku více než 22 procent. To je téměř o pět procent méně než v roce 2003. A je to také o pět procent méně, než kolik je denních kuřáků v Řecku, jež v tomto ohledu vévodí Evropské unii.

Cigarety zejména kvůli rostoucí spotřební dani průběžně zdražují. Například v roce 2006 si mohli lidé v Česku za takzvanou mediánovou mzdu, která představuje střed mezi vysokými a nízkými platy, koupit přes 424 krabiček. O osm let později to bylo už jen 281 krabiček.

Hospodští se bojí protikuřáckého zákona. O svých restauracích by chtěli rozhodovat sami

sinfin.digital