Češi proti koronaviru: Kdo na Srí Lance poruší zákaz vycházení, hned jde do vězení nebo k soudu

ČEŠI PROTI KORONAVIRU | V seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Věra Kusá žije už šest let střídavě v Česku a na Srí Lance. Poprvé sem před osmi lety přijela na dovolenou. Dnes zde má rodinu, druhý domov a pracuje jako průvodce pro cestovní kancelář GO2.

Jak je země, v níž žijte, zasažená nákazou koronavirem?

Srí Lanka má 22 milionů obyvatel. Celkově zde bylo zjištěno skoro 300 nakažených, ale z toho se už 96 osob uzdravilo a 7 zemřelo na základě dalších závažnějších onemocnění.

Jaká jsou v zemi opatření?

Asi před měsícem vláda vydala zákaz vycházení pro celý ostrov a vždy každých 4-6 dní bylo povoleno vycházení na necelý den, aby si lidé mohli nakoupit. Všichni chodili v rouškách a do obchodů byl vpouštěn pouze omezený počet lidí. Ostatní čekali frontu venku, někdy i dvě hodiny. Ve více zasažených nebo neukázněných regionech nebylo vycházení povoleno vůbec. Po vesnicích jezdila auta, která prodávala zeleninu, vajíčka, pečivo a fungoval i dovoz jídla domů ze supermarketů a restaurací.

Od pondělí 20. dubna je zákaz vycházení zrušen a nesmíme vycházet pouze v noci. Otevřely se úřady, obchody a dokonce i obchod s alkoholem, který byl už měsíc zavřený. Což byl přes sinhálský Nový rok (13. 4.) docela problém. Letiště je uzavřeno pro všechny přílety do země. Ze začátku bylo otevřené, ale začalo se vracet velké množství místních (hlavně z Itálie) a utíkali pryč z karantény, proto vláda letiště uzavřela. Začalo se budovat nové karanténní centrum na severu země, na ostrově Delft, kam do budoucna plánují posílat všechny nakažené. Srí Lanka se tak bude moci rychleji otevřít zpět turismu, který tvoří hlavní příjem země a mnoha obyvatel.

Dostál: Opozice tepala Maláčovou kvůli ošetřovnému. A Babiš ji v tom nechal vykoupat

sinfin.digital