Češi proti koronaviru: Na procházku ani s rouškou. Ve Španělsku zavedli přísná opatření

V novém seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Petra Petříková žije přes deset let na Kanárských ostrovech na Tenerife. Přijela sem původně na studijní pobyt španělštiny a nakonec zůstala – seznámila se s manželem a společně zde vychovávají dvě děti. Komu jsou místní lidé vděční a jaká jsou v zemi opatření?

Jak je země, v níž žijte, zasažená nákazou koronavirem? 

Španělsko je jednou z nejvíc zasažených zemí v Evropě (celkem k dnešnímu dni, tj. 10. dubna 157.022 případů a 15.843 úmrtí). Předpokládá se, že je to dáno stylem života (všichni se líbají, objímají, hodně mladých rodin žije pohromadě se svými rodiči), špatným zdravotnictvím (ale máme výborné zdravotníky) a také máme hodně lidí v pokročilém věku, stejně jako například Itálie.

Každopádně tady na Tenerife a celkově na Kanárských ostrovech to zasažení není až tak tragické (1.834 případů a 92 úmrtí), jako to je například v Madridu nebo Barceloně. Hodně lidí umřelo v centrech pro seniory, tam se to šířilo hodně rychle. No a abych dodala také něco pozitivního, tak už naštěstí máme klesající tendenci v počtu nakažených a úmrtí a stoupá počet vyléčených osob, kterých je více než v Itálii (druhá evropská země, která je nejvíce zasažená).

Jaká jsou v zemi opatření? 

Tady jsou jedny z nejpřísnějších opatření. Je zakázáno vycházet z domu, můžeme pouze do supermarketu, lékáren, k lékaři. Vycházet mohou rodiče s dítětem, které má nějaké postižení (musí mít potvrzení) a pracovníci obchodů pro základní potřeby obyvatel či řidiči autobusů. Mohou se vyvenčit psi. Nemůžeme jít na žádnou procházku, ani kdyby to bylo s rouškou, žádný sport v přírodě, absolutní zákaz.

Zrno: Ach ten nesnášenlivý Kubera

sinfin.digital