Češi proti koronaviru: Švédům stačí doporučení, ale raději bych český „tvrdší“ přístup

V seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Alžběta Opletalová žije sedmnáct let v Uppsale, švédském městě vzdáleném asi 80 km severně od Stockholmu. V roce 2001 sem přijela na studijní pobyt, potkala tady tehdejšího přítele a dva o roky později po promoci se sem přestěhovala na stálo. Jak vypadá život podle maminky malého dítěte v zemi, která se na rozdíl od většiny světa rozhodla jít cestou kolektivní imunity?

Jak je země, v níž žijte, zasažená nákazou koronavirem?

Švédsko má vysoká čísla jak obětí, tak nakažených už od začátku. Největší ohnisko výskytu je samozřejmě v samotném Stockholmu, a tam především mezi somálskou komunitou a pak i v pečovatelských domovech důchodců, kde se šíření viru na začátku krize dost podcenilo.

Jaká jsou v zemi opatření?

Švédsko se odlišuje svým přístupem oproti většině evropských zemí. To znamená, že žádná závažná opatření tu jaksi nebyla zavedena. Většinou se tedy jedná spíše o doporučení. Například aby se osoby starší 70 let vyhýbaly veřejným místům a omezily sociální kontakty. Nejde však o nařízení, takže v obchodě nebo na ulici na procházce tu starší lidi klidně potkáte. Obchody a restaurace tu jsou otevřeny dál jen s jistými omezeními. Uzavřené jsou pouze univerzity a střední školy a většina lidí pracuje z domova, pokud ovšem k tomu mají od zaměstnavatele možnost. Opět žádné plošné nařízení či omezení od státu tu neexistuje.

Schmarcz: Koronavirový leadership odděluje zrna od plev. Kdo na to má a kdo selhává?

sinfin.digital