Češi proti koronaviru: Tchaj-wan dává pokuty za porušení karantény, šplhají až k milionu

V seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Lukáš Vaněk žije téměř deset let na Tchaj-wanu, kam se přestěhoval za manželkou. Jaká jsou tam opatření a proč má dojem, že Češi udělali úžasný kus práce?

Jak je země, v níž žijte, zasažená nákazou koronavirem?

Tady nechám mluvit hlavně čísla. Po třech měsících od prvního případu má Tchaj-wan k dnešnímu dni (23. dubna) 426 nakažených a 6 zemřelých. Z tohoto počtu se 343 lidí nakazilo v zahraničí a 55 přímo tady na Tchaj-wanu. Jen pro představu, Tchaj-wan má 23,7 milionu obyvatel a téměř dvojnásobnou hustotu obyvatelstva na km2 než Česká republika. Téměř 80 % obyvatel žije ve (často hustě obydlených) městech.

Jaká jsou v zemi opatření?

Ještě v době, kdy Světová zdravotnická organizace tvrdila, že nejsou důkazy o přenosu z osoby na osobu, Tchaj-wan začal kontrolovat zdravotní stav lidí, kteří přicestovali z čínského Wuchanu (epicentrum nákazy - pozn. redakce), a následně monitorovat ty, u nichž kontrola objevila zdravotní potíže. Následovala povinná domácí karanténa pro ty, kdo přijeli na Tchaj-wan (ne pro celou zemi).

Během této osobní karantény je člověku sledován signál mobilního telefonu. Dotyčnému místní úřad volá cca třikrát denně pro kontrolu zdravotního stavu a dodržování karantény. Navíc dochází k namátkovým kontrolám. Nedodržení osobní karantény je pokutováno až do výše 850 000 korun. Tato pokuta již byla uložena. Cizinci nebo lidé bez vlastního bydliště vhodného pro karanténu jsou ubytováni v hotelech, které vláda pro tento účel pronajala.

Poté, co se virus rozšířil do dalších zemí, Tchaj-wan zakázal vstup cizincům. Nadále se mohou ze zahraničí vrátit Tchaj-wanci a cizinci s platným dlouhodobým pobytem. V případě, že se objeví nový případ, místní úřady sestaví seznam míst, kde a kdy se nakažený pohyboval, a lidem v těch oblastech jsou poslány SMS s těmito údaji, instrukcemi, na co si dávat pozor a jak postupovat v případě přímého kontaktu nebo zdravotních komplikací. Kdokoliv, kdo by delší dobu v kontaktu s nakaženým, má nařízenou osobní karanténu. Nejbližším lidem se dělají tři testy na virus. V případě že je test pozitivní, karanténa a testování se rozšíří o nový okruh lidí.

SARS: Smrtelná hrozba z Číny, kterou se podařilo zastavit včas

sinfin.digital