Češi proti koronaviru: V Emirátech ani nevyvenčíte domácího mazlíčka, pokuty jdou do statisíců

V seriálu INFO.CZ jsme pro vás na každý den připravili rozhovor s Čechy, kteří zůstali v zahraničí během pandemie koronaviru. Každému jsme položili stejné otázky. Kristýna žije ve Spojených arabských emirátech, kde pracuje jako pozemní personál pro leteckou společnost. V čem jsou podle ní opatření v Emirátech přísnější a v čem je naopak Česko napřed?

Jak je země, v níž žijte, zasažená nákazou koronavirem?

K dnešnímu dni (11. dubna, pozn. redakce) je zde hlášeno přes 3300 případů a 16 mrtvých.

Jaká jsou v zemi opatření?

Opatření začala pozvolně asi jako všude jinde. Když to srovnám s Českou republikou, začali jsme zde asi o dva týdny později než Češi. Nejdříve se zrušily všechny hromadné akce, zavřely se pláže a zábavní parky. Občané a rezidenti dostali doporučení vlády se co nejméně sdružovat a neopouštět domov, pokud to není nutné. S přibývajícím počtem případů se učinila další opatření. Zavřela se obchodní centra, parky, promenády, mešity, kostely a ostatní chrámy. Otevřené zůstaly jen lékárny, supermarkety s potravinami a některé trhy s ovocem, zeleninou, rybami, masem atd. Vláda začala důrazně žádat občany a rezidenty, aby nevycházeli, pokud to není nezbytně nutné, a zvýšil se počet policejních jednotek v ulicích, které na toto dohlížely. 

Poté vláda nařídila národní sterilizační program (National sterilization programme) – postřik ulic dezinfekcí – a zakázala občanům a rezidentům vycházet z domu od 20.00 do 06.00 hodin pod pokutou 3000 AED (asi 18 000 korun). Z okna šlo vidět policisty, kteří během této doby zastavovali auta i lidi na ulici kolem našeho domu. S narůstajícím počtem nakažených se ale pravidla karantény zpřísnila a vyhlásil se úplný zákaz vycházení. Výjimky jsou pouze tři a to: nákup potravin a léků, nutná návštěva lékaře a pracovní povinnosti. Běžná kancelářská činnost byla omezena od 08.00 do 14.00 hodin a ostatní sektory jako zdravotnictví, záchranné složky, letištní personál atd. neomezeně.

Češi proti koronaviru: V Dánsku nikdo roušky nenosí, ale obchody tu vykupují také

sinfin.digital