Češi souzení v Turecku zaplatili za proces přes 300 tisíc korun. Víme, kteří politici jim přispěli

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Soudní proces s Markétou Všelichovou a Miroslavem Farkasem v Turecku má i svůj finanční rozměr. Česká dvojice, která si minulý týden vyslechla po měsících čekání rozsudek, proti němuž se chce odvolat, už zaplatila za právní a tlumočnické služby více jak tři sta tisíc korun. Podle lidí z jejich okolí za to může i špatné fungování tureckých soudů. Omezenou možnost pomoci má i české ministerstvo zahraničních věcí. Tisícové částky na podporu Čechů souzených na základně obvinění z členství v kurdských milicích YPG tak poslali třeba čeští europoslanci nebo poslanci. 

„Tlumočníka měla podle mezinárodních standardů platit turecká strana. Je to zásadní porušení těchto standardů,“ řekl INFO.CZ zdroj z blízkého okolí Markéty Všelichové a Miroslava Farkase. Evropská úmluva o ochraně lidských práv a svobod, jejímž signatářem je Česká republika a také Turecko, totiž po smluvních stranách požaduje, aby zajistily osobě obviněné z trestního činu bezplatnou pomoc tlumočníka v případě, že obviněný nerozumí jazyku používanému před soudem. V případě procesu Všelichové a Farkase se tak dle lidí z blízkosti obviněných Čechů nestalo.

Podle informací redakce bylo také obtížné zajistit právníky, kteří by byli ochotni zastupovat české občany. Navíc platí, že dobrý obhájce může být v celém procesu naprosto klíčový. Rodina Všelichové tak už na začátku celého procesu musela zaplatit více než 300 tisíc korun. Celkové náklady na tlumočnici u soudu vyšly přibližně na 55 tisíc korun a právníci stáli 322 tisíc korun. 

Na pomoc dvojici, které soud minulý týden vyměřil shodně šest let a tři měsíce vězení, přispěli v minulých měsících i čeští politici, především z KDU-ČSL a TOP 09. Podle informací redakce nejvyšší částkou přispěla europoslankyně Michaela Šojdrová. Celkově zaslala 51 tisíc korun. Dvacetitisícovou částku poslal europoslanec Jaromír Štětina. Z europoslanců dále několika tisíci korun přispěl také Tomáš Zdechovský a Petr Mach. Kromě nich několikatisícovou částku zaplatil Karel Schwarzenberg, který to v telefonickém rozhovoru potvrdil pro INFO.CZ. 

Bojím se Babišovy vlády. Jeho sliby jsou podvod, koalice s Okamurou je děsivá, říká Stropnický

sinfin.digital