Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Češi stále víc schvalují protikuřácký zákon. Zákaz jich podporuje více než polovina, počet odpůrců klesá

Češi stále víc schvalují protikuřácký zákon. Zákaz jich podporuje více než polovina, počet odpůrců klesá

Pro zákaz kouření v restauracích je více než polovina Čechů, naopak proti zákazu je více než třetina lidí. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zákon o zákazu kouření v restauracích začal platit loni na konci května. Proti loňskému šetření, které se uskutečnilo již po zavedení zákona, stoupl počet souhlasu se zákonem a zároveň klesl počet těch, kteří se zákonem nesouhlasí.

"Výsledky potvrzují dlouhodobě víceméně stabilní naladění české veřejnosti v této věci," uvedli autoři průzkumu. Již od roku 2008, kdy se CVVM tomuto tématu věnovalo poprvé, se podíl lidí, kteří jsou pro zákaz kouření v restauracích, pohybuje na hranici jedné poloviny a nebo těsně nad ní, a vždy převažuje nad podílem těch, kteří jsou proti zákazu.

Aktuální průzkum ukázal, že se zákazem souhlasí 54 procent lidí, což je meziroční nárůst o pět procentních bodů. Ještě výrazněji, o deset procentních bodů, na 35 procent naopak klesl nesouhlas se zákazem kouření. Odpověď nevím uvedlo letos 11 procent respondentů, loni šest procent.

Se zákazem souhlasí častěji ženy, dále vzdělanější lidé a také ti, kteří hodnotí životní úroveň své domácnosti jako dobrou. Politická orientace respondentů v této otázce nesehrává žádnou roli. "Naopak nepřekvapí, že nesouhlas sílí současně s tím, zda a jak často člověk kouří," uvedlo CVVM.

Za nesouhlasnými stanovisky je především vnímání zákona jako projev omezování osobní svobody a představa, že k hospodám kouření zkrátka patří. Souhlasné stanovisko je nejčastěji zdůvodňováno tím, že lidem vadí zakouřené prostředí či zdravotními aspekty.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1