Češi vyrazili do boje. Z Londýna sem chtějí přetáhnout důležitou bankovní instituci

Info.cz

bel

Česko se pokusí po odchodu Velké Británie z Evropské unie získat pro Prahu sídlo Evropského bankovního úřadu (EBA). Vláda dnes definitivně schválila podání přihlášky, řekl novinářům během jednání zmocněnec pro kandidaturu Karel Dobeš. ČR podle něj bude mít velkou konkurenci, jako svou výhodu prezentuje například bezpečnost a dobrou přístupnost hlavního města. Pro úřad má připravenou kancelářskou budovu nedaleko středu města, která bude dostavěna na začátku roku 2019. Jasno o tom, kam se EBA z Londýna přestěhuje, by mělo být v listopadu.

Dobeš novinářům řekl, že Česko řadu potřebných informací již nemusí dokládat, protože Praha pět let úspěšně hostí sídlo Evropské agentury pro globální navigační družicový systém (GSA). Právě kvůli zkušenostem se stěhováním GSA do Prahy jmenoval kabinet v červnu zmocněncem Dobeše. „Vláda zaručuje kontinuitu, tedy že by agentura mohla po odchodu z Londýna v ČR pokračovat,“ uvedl Dobeš.

Mezi kritéria pro hostitelské město patří také dostupnost a dostatek vzdělávacích zařízení pro děti zaměstnanců agentur. Hodnotit se bude i přístup na trh práce, k sociálnímu zabezpečení a zdravotní péči pro děti a partnery zaměstnanců. Česko své výhody shrnuje v anglicky psané brožuře. „Velkým plusem Prahy je bezpečnost, Praha je jedno z nejkrásnějších měst v Evropě. Taky jsme podtrhli, že lidé, kteří pracují v GSA, jsou v Praze velmi spokojeni,“ řekl Dobeš. Vláda s Evropskou komisí řeší i možnou nevýhodu, že by zaměstnancům EBA po příchodu z Londýna významně klesly příjmy.

Proti opravě Kubišova rodného domu se postavili místní. Lidé stále zpochybňují význam Anthropoidu

sinfin.digital