České veřejné finance jsou fit, ale nedokážeme toho využít, říká Miroslav Singer

EXPORT.CZ | V Česku máme nejnižší nezaměstnanost ze všech hospodářsky vyspělých zemí světa, a to nás chrání před nepříznivými dopady ochlazování světové a evropské ekonomiky. Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer v rozhovoru pro web Export.cz připomíná, že českou ekonomiku také chrání nízká zadluženost, která se v poměru k celkovému rozměru ekonomiky dále snižuje.

Miroslav Singer, dnes hlavní ekonom pojišťovny Generali CEE Holding, na druhé straně upozorňuje, že Češi tradičně nedokáží všech svých předností využít. „V Česku se dokážeme – pokud jde o fiskální politiku – výborně připravit na krizi. Dobře cvičíme, ale nejsme připraveni výsledku takového cvičení využít. To je pro mě dost frustrující.“

Bývalý guvernér centrální banky v rozhovoru vyvrací některé zažité mýty. Česko podle něj není žádnou montovnou a je otevřené pracovníkům ze zahraničí. Podobně jako další země střední a východní Evropy. Odmítá tvrzení, že Češi jsou hodně průmysloví, zatímco ostatní nové členské státy EU jsou převážně agrární ekonomiky. „Nejsou. Polsko je průmyslovější než Německo,“ řekl v rozhovoru Miroslav Singer.

Zatímco ze zahraničí včetně Německa loni přicházely zprávy o pomalejším hospodářském růstu nebo dokonce náznacích recese, česká ekonomika docela odolávala. Čím si to vysvětlujete?

Hezky to popsal ekonom Michal Skořepa, když české firmy přirovnal ke zmrzlináři. Takový kapacitně přetížený zmrzlinář dosud obsluhoval zákazníky, kteří stáli v hodinové frontě. A i když se v jeho městě ochladí ekonomika, pořád může mít třeba půlhodinové fronty. Ale v zásadě pořád pojede na hranici svých výrobních možností. Tohle se teď děje české ekonomice. Nezapomeňme, že máme nejnižší nezaměstnanost z celé OECD. Pokud by se míra nezaměstnanosti zvýšila ze 2,6 procenta na 3,6 procenta, pořád je to historicky mimořádně nízké číslo. Českého spotřebitele to nějak zvlášť nevyděsí. Pakliže ho nevyděsíme sami. Problém drtivé většiny firem není, kde sehnat zakázky, ale kde sehnat lidi.

Aby byl dopad na českou ekonomiku silnější, museli bychom se tedy potýkat s nějakými ještě mnohem výraznějšími vnějšími šoky. Ty vy ale příliš nepředpokládáte…

Světová ekonomika pořád roste, ale politika je dnes mnohem hůře předvídatelná. Nebýt problémů, které si v tuhle chvíli způsobují politici navzájem, svět by na tom v tuhle chvíli byl dramaticky líp. A to je bezprecedentní situace. Dříve jsme mluvili spíše o tom, že ekonomické krize zvyšují politickou nejistotu. Teď je to naopak – máme nejvyšší míru politických nejistot za celou existenci indexů, které se je snaží nějakým způsobem měřit. Politické nejistoty jsou vyšší než v době pádu banky Lehman Brothers, vyšší než za migrační krize, za krize eura, v době zvolení Donalda Trumpa nebo referenda o brexitu. Zdá se mi, že se kauzalita dnešního světa zcela otočila. A obchodní války jsou jenom malou částí celkových politických nejistot. Ty jsou dané napětím, tenzemi ve východní Asii, které často přehlížíme, protože je to daleko. A dalšími tenzemi kolem brexitu, vztahů v NATO, na Blízkém východě.

Půr: Klíčový moment pro Česko 2019? Babišova návštěva u Trumpa změnila směřování země

sinfin.digital