Česko by mohlo dávat víc peněz na obranu, ekonomika to umožňuje, řekl Babišovi šéf NATO

ČTK

raz

Ekonomický růst a stav veřejných financí Česka jsou dobrým základem pro vyšší obranné investice, upozornil dnes českého premiéra v demisi Andreje Babiše generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Připomněl také, že vydat více peněz na vlastní obranu je dobré nejen pro Českou republiku, ale také pro NATO jako celek.

Babiš po schůzce na společné tiskové konferenci se Stoltenbergem upozornil na zásadní roli, kterou NATO má pro bezpečnost a prosperitu ČR. „Naše země je a zůstane spolehlivým spojencem,“ prohlásil s tím, že Praha je odhodlána splnit své závazky vůči transatlantické bezpečnosti a společné obraně.

„Proto zvyšujeme náš obranný rozpočet,“ uvedl český premiér. Cílem podle něj je dostat se v roce 2020 k hodnotě 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) a ke dvěma procentům v roce 2024, jak bylo v roce 2014 dohodnuto na aliančním summitu ve Walesu. Poslední výroční zpráva NATO uvádí české výdaje na obranu v roce 2017 na hodnotě 1,05 procenta HDP. Kromě USA se na potřebná dvě procenta zatím dostaly jen Řecko, Británie a Estonsko.

sinfin.digital