Česko zažilo rekordně bouřlivou noc. Oblohu rozsvítilo 300 000 blesků

ČTK

ekb

Bouřky, které ve čtvrtek a v noci na dnešek zasáhly Českou republiku, doprovodilo nadprůměrné množství blesků. Meteorologové jich za 24 hodin zaznamenali téměř 300 000, což je letošní nejvyšší počet a současně i nejvyšší za několik let. Důvodem velkého množství bleskových výbojů bylo spojení několika bouřek. Jako první se přesunula do Česka velmi intenzivní a rozsáhlá bouřka z Německa, k ní se pak přidalo velké množství bouřek, které přišly se studenou frontou. Na zkázu, kterou včerejší bouřky způsobily, se podívejte ve fotogalerii. 

Podle něj Česko od čtvrtečních 08:00 do dnešních 08:00 zasáhlo 298.727 blesků. „Standardně při bouřkách bývají jednotky až desítky tisíc blesků, tady jsou stovky tisíc, byl to tedy výrazně nadprůměrný počet blesků,“ řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Pro srovnání uvedl loňský 25. červen, kdy při bouřkách zaznamenali 230 309 blesků. O rok dříve nejvíce blesků ozářilo oblohu 13. června, a to 168 990. Delší statistiku blesků neměl k dispozici.

Bouřka, která se jako první ve čtvrtek přesunula do Česka ze severozápadu a zasáhla Liberecko, původně vznikla o den dříve v Irsku. Málokdy se přitom stane, aby bouřka měla tak dlouhou životnost, uvedl mluvčí ČHMÚ.

sinfin.digital