Český voják zlikvidoval teroristu v Mali. Teď dostal vysoké vyznamenání EU

ČTK

Četař C. H. ze 44. lehkého motorizovaného praporu při loňském teroristickém útoku v Mali zneškodnil útočníka. Je prvním nositelem této medaile za mimořádné zásluhy.

Muž loni 21. března společně s dalšími vojáky bránil hotel v maliském hlavním městě Bamaku, kde sídlí velení výcvikové mise Evropské unie a jehož ochranu mají čeští vojáci na starosti.

Medaile je podle české armády nejvyšším stupněm uznání pro vojenský i civilní personál, který při misi nebo operaci Evropské unie prokáže mimořádnou statečnost a odvahu. Udělit ji může jen vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Za útokem stála skupina ozbrojenců, na hotel přímo zaútočil jeden muž vyzbrojený útočnou puškou AK-47 a granáty. Podle velitele mise Wernera Albla český četař při útoku připravil kulomet ke střelbě, pozoroval situaci a upřesňoval informace s ostatními přítomnými. „Jakmile jeden z útočníků zahájil palbu proti příslušníkům mise, kteří se nacházeli před hotelem, četař C. H. okamžitě zareagoval a zahájil bojovou činnost opětováním palby,“ poznamenal Albl. „Díky jeho rychlé a rozhodné reakci byl útočník neutralizován dříve, než stačil zranit nebo zabít kohokoliv z civilního personálu či vojenských příslušníků mise,“ dodal velitel.

sinfin.digital