Českým drahám by prospěla restrukturalizace, říká bývalý člen dozorčí rady Štrof

Jan Štrof působil do dubna letošního roku jako člen dozorčí rady Českých drah a měl tak možnost nahlédnout do nitra fungování národního dopravce. V jaké kondici jsou podle jeho názoru České dráhy a co by pomohlo k naplnění jejich potenciálu nastínil v rozhovoru pro INFO.CZ. Vyjádřil se i ke kontroverzím, které provázely jeho působení v kontrolním orgánu ČD.

Než jste se stal členem dozorčí rady Českých drah, pracoval jste jako šéf kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, s nímž dlouhodobě spolupracujete. Vaše jmenování do dozorčí rady provázely jisté kontroverze, mohl byste svůj přechod mezi těmito pozicemi okomentovat?

Z pozice v Poslanecké sněmovně jsem se rozhodl odejít sám v květnu 2018, jelikož jsem tam neviděl žádný progres, což jsem i oznámil Radku Vondráčkovi. Následně na konci června přišla nabídka přímo od tehdejšího ministra dopravy Dana Ťoka na pozici náměstka ministra, s čímž bylo spojené i členství v dozorčí radě ČD, stejně jako tomu bylo v minulosti u mých předchůdců. Vše probíhalo naprosto standardně a korektně.

Spekulovalo se o tom, že se na vašem přechodu na ministerstvo dopravy podílel jak Radek Vondráček, tak Jaroslav Faltýnek…

Jednal jsem přímo s ministerstvem dopravy, nikoliv s nějakou třetí osobou, jak se spekulovalo v mediích, o nominaci byl informován premiér. Žádná doporučení či dohody s panem Faltýnkem či Vondráčkem nebyly. Pan Faltýnek se tyto informace dozvěděl až z médií. Směr, kterým se vše vyvinulo, mě překvapil. Od ukončení mého působení na postu ředitele kanceláře předsedy PSP začala média podsouvat zkreslené informace o mé osobě a dle mého mínění je i záměrně překrucovat, a tím zcela úmyslně poškozovala mé dobré jméno, což mě vedlo k tomu, že jsem podal trestní oznámení.

Půr: Rittigovo vítězství ukazuje, že demonstrace na „Staromáku“ jsou zbytečné

sinfin.digital