Cesta za nákupy do Drážďan je volná. Na poslední úsek D8 vjela první auta

ČTK

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří byl dnes zprovozněn pro běžnou dopravu. První auta na něj vjela za policejními vozy před 16:45. ČTK to řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Kvůli nestabilnímu podloží na trase v Českém středohoří je u prackovické estakády provoz sveden na jeden ze dvou mostů, potížemi by se měla zabývat v pondělí vláda. Dálnice D8 se stavěla 32 let.

Ještě před zprovozněním silničáři měnili dopravní značení, u všech vjezdů na nový úsek hlídala policie. Původně zprovoznění odhadovali na zhruba 18:00, nakonec se to podle Rýdla podařilo rychleji.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyloučil to, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně. "Klíčové je, aby ministerstvo dopravy a ŘSD monitorovaly situaci v tom problematickém úseku. A pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," řekl ČTK Sobotka.

sinfin.digital