„Chceme pomoct Česku.“ Ekonomové vytvořili platformu proti koronaviru, hned padla do oka ministryni

V Česku před třemi týdny poměrně potichu vznikla neformální platforma ekonomů Koronerv-20, která řeší, jak co nejefektivněji omezit dopady pandemie koronaviru na tuzemskou ekonomiku a byznys. Skupinu formovalo pět osobností včetně bývalého guvernéra ČNB Mojmíra Hampla, ekonoma Tomáše Sedláčka nebo investora Petra Stuchlíka a jejich iniciativa se postupně rozrostla. Část členů navíc dostala od ministryně Jany Maláčové pozvánku do vládního poradního sboru pod Ústředním krizovým štábem.

Na vznik platformy ve středu poprvé upozornil web Peníze.cz. Dnes už se jedná o skupinu zhruba dvou desítek lidí a kromě ekonomů jsou mezi nimi i novinářky, epidemiolog nebo expert na vzdělávání. 

„Naše motivace je jasná – přežít s co nejmenšími škodami,“ vysvětluje pro INFO.CZ jeden ze zakladatelů platformy Petr Stuchlík. „Po zdravotní stránce je kompetence na státu a vede si snad docela dobře. Ale pokud jde o byznys, je situace k dnešnímu dni poměrně chaotická. Podnikatelé kolem tápou a narážejí na byrokracii a nedotaženost. Vláda musí rozhodovat rychle a pod tlakem v rámci dosud nepoznané situace. Snažíme se proto přežít a sdílet nápady napříč profesemi a životními zkušenostmi.“

Vláda na nás zapomněla, stěžují si podnikatelky. Ztráty odhadují na půl miliardy korun

sinfin.digital