Chovanec: S ANO do postele nepolezu, ČSSD nebude dcerou Agrofertu

Zuzana Štíchová

Nejdůležitější sjezd poslední doby čeká v neděli sociální demokracii v Hradci Králové. Úkolem číslo jedna je zvolit nové vedení, případně se bavit o krizi, ve které se strana po volbách ocitla. Očekávají se také pokyny delegátů, jak má nové vedení naložit s možnou účastí ve vládě. Jedním z dvojice největších favoritů na post předsedy je statutární místopředseda pověřený aktuálně vedením strany Milan Chovanec. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil o svých prioritách, změnách názorů i účasti ve štábu Miloše Zemana či o svých problémech s váhou. Celý rozhovor najdete na videozáznamu.

„Nemám ambici se nikdy stát předsedou sociální demokracie“. Vzpomínáte si na tahle slova? Co se změnilo? Máme o rok a půl později a vy najednou kandidujete na předsedu sociální demokracie. 

Já jsem tehdy kandidoval na prvního místopředsedu a kdybych měl ambici tehdy kandidovat na předsedu, tak jsem kandidoval. Tehdy kandidoval Bohuslav Sobotka, já jsem ho vnímal jako lepšího kandidáta. Po tom volebním výprasku, který jsme zažili, jsem říkal, že moje hlavní ambice je dovést stranu ke sjezdu. Když vidím to volání po nových tvářích, které ale nevidím, tak si myslím, že ta strana potřebuje krizového manažera v této době. Člověka, který pomůže ČSSD stabilizovat, proto jsem se přihlásil, byť ten úkol je velmi složitý. Nic za to nechci, ani ministerskou židli, ani placenou pozici předsedy strany.

To znamená, že jste v té době nepředpokládal, že přijde na sociální demokracii taková krize…

Nepředpokládal. Kdyby ano, tak bych byl asi více hlasitý na debatách v rámci vedení strany. Nabyli jsme marného dojmu, že lidé ocení, že se zemi daří dobře, že jsme součástí vlády, máme premiéra. Že ocení tu dobrou práci, to byla naprosto fiktivní úvaha. Změnila se doba. Je třeba jiný přístup.

sinfin.digital