Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Co bude s Pochem? Sociální demokraté budou řešit spor o ministra zahraničí, Hradu ustoupit nechtějí

Co bude s Pochem? Sociální demokraté budou řešit spor o ministra zahraničí, Hradu ustoupit nechtějí

Nejužší vedení sociální demokracie dnes bude probírat situaci kolem ministerstva zahraničí, jehož řízením je dočasně místo nominanta ČSSD Miroslava Pocheho pověřen stranický šéf Jan Hamáček. Pocheho odmítá do čela ministerstva zahraničí jmenovat prezident Miloš Zeman. Předseda ČSSD Hamáček, který je současně ministrem vnitra, vedení dvou resortů označuje za dočasnou věc. Minulý týden prohlásil, že cestu k řešení problému kolem Pocheho by mohlo otevřít středeční hlasování Sněmovny o důvěře pro vládu.

Hamáček s místopředsedy a nejbližšími spolupracovníky dnes budou o situaci hovořit na jednání grémia ČSSD. Širší orgán v podobě předsednictva, které kandidáty ČSSD na ministry vybralo, dosud i přes výzvy některých straníků nesvolal. Podle původních plánů se mělo předsednictvo sejít až po prázdninách.

Pro změnu nominace na šéfa diplomacie se veřejně vyslovuje statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola, většina straníků včetně Hamáčka to však odmítá. Argumentují mimo jiné tím, že vnitrostranické referendum socialistů o vstupu do vlády se uskutečnilo až po zveřejnění jmen ministrů, takže straníci hlasovali už s vědomím toho, že Poche bude ve vládě.

Poche po uvedení Hamáčka do čela diplomacie oznámil, že na ministerstvu bude působit jako nehonorovaný politický tajemník. Výhrady prezidenta či KSČM ke své osobě označuje za zástupné a spor s Hradem za ukončený. Doufá, že hlava státu v budoucnu změní na jeho jmenování názor.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1