Co chce ČSSD prosadit v rozpočtu: Vyšší mzdy, rodičovskou i lepší výbavu policie

ČTK

raz

Sociální demokraté budou při jednáních o rozpočtu na příští rok podporovat desetiprocentní růst platů ve veřejných službách, jak si přejí odbory. Podle propočtu ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením Petra Krčála (ČSSD) jde o nárůst zhruba o 4,5 miliardy. Ministerstvo práce bude žádat na růst rodičovského příspěvku zhruba čtyři miliardy a miliardu navíc na investice v sociálních službách. Závěry dnešní schůzky ministrů za ČSSD ČTK tlumočil mluvčí strany Petr Vurbs.

Další navýšení budou chtít ministerstvo kultury na podporu městských uměleckých scén a ministerstvo vnitra na techniku a výbavu policistů a hasičů. Jednání se uskuteční počátkem srpna. Krčál se sejde s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) už v pondělí, tématem jeho schůzky však má být letošní rozpočet, uvedl Vurbs.

Sociální demokracie získala v nové vládě pět míst, ministerstva práce, zahraničí, vnitra, zemědělství a kultury.

Návrh rámce rozpočtu se schodkem 50 miliard korun schválila předchozí jednobarevná vláda hnutí ANO v demisi v polovině června. Schillerová bude během prázdnin s jednotlivými ministry jednat o dalších požadavcích na celkem deset miliard korun, tuto částku formulovala na základě návrhů členů prvního kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). Dál se tak bude debatovat například o penězích pro začínající lékaře, o navýšení platů nepedagogických pracovníků ve školství nebo o počtu státních úředníků.

sinfin.digital