Co ukázal Babišův audit? Daňový poplatník je jen dojnou krávou aneb dotační zvěrstva

Čtení 71 stránek auditu, který k udělování unijních dotací firmám Andreje Babiše vypracovala Evropská komise, je pro daňového poplatníka mimořádně skličujícím čtením. Nejde ani tak o to, že Česko bude muset vrátit stovky milionů korun, ale ukazuje, jak skupina Agrofert za pomocí nejrůznějších triků a s neuvěřitelnou benevolencí státních kontrolorů získávala bez větší snahy stovky milionů korun z veřejných peněz.

Audit se zabýval dvěma obdobími. To první spadá před 9. únor 2017 a zabývá se dotacemi v celkové hodnotě téměř 1,4 miliardy korun pro firmy českého premiéra. Druhé období je po tomto datu a týká se stovek milionů korun. Evropská komise došla k závěru, že před 9. únorem české zákony nezapovídaly, aby státní představitel mohl dostávat dotace. Po tomto období ovšem ano a Babiš byl podle dnes zveřejněného auditu ve střetu zájmů a obdržené peníze by měl vrátit. Celkově přitom může jít až o půl miliardy korun.

Popis jednotlivých dotačních případů je ovšem podstatně více znepokojivý a v některých případech bledne i kauza Čapího hnízda. Audit ukazuje, jak efektivně Agrofert využíval díry v kontrolním systému přidělování dotací a jak je celý systém v podstatě nefunkční. INFO.CZ pro vás připravilo zatím jen několik nejkřiklavějších případů, z nichž hned ve dvou figuruje Pekárna Zelená louka, odkud pochází i případ stamilionové dotace na linku na výrobu toastového chleba. Audit ukazuje, že by to bylo navíc zbytečné, celou zátěž tak nesou daňoví poplatníci, protože Česko už peníze proplatilo.

Exkluzivně: INFO.CZ zveřejnilo audit Babišových firem, který vypracovala Evropská komise

sinfin.digital