ČSSD musí přijít s vizí budoucnosti, politika tady a teď nestačí, tvrdí expert

Přestože sociální demokraté zůstávají, byť třeba jen latentně, rozštěpenou stranou, je evidentní, že se Janu Hamáčkovi podařilo rozličné proudy uvnitř strany aspoň navenek sjednotit. V rozhovoru pro INFO.CZ to říká politolog Daniel Kunštát. Podle něj to ale, pokud chce ČSSD expandovat, nestačí. Sociální demokraté by dle jeho mínění měli k obrazu iniciativního distributora dávek a podpor přidat také nějakou ambicióznější nadstavbu, kolem které mohou vybudovat jistou pozitivní voličskou emoci. „Kromě politiky tady a teď musí veřejnosti nabídnout i určitý perspektivní společenský projekt, vizi budoucnosti. Bez ironie to, o jakém typu společnosti česká sociální demokracie sní,“ říká.

Jan Hamáček nebude mít na sjezdu ČSSD vyzyvatele v boji o post předsedy strany. Dokonce se to jeví zvnějšku tak, že se uvnitř neformuje vůči jeho politice žádná alternativa. Jak byste to okomentoval?

Sociální demokracie je ve stadiu politické, personální i ideové hibernace. „Modernisté“ i „tradicionalisté“ si patrně uvědomují, že pokračování věčných – a mediálně vděčných – šarvátek by dnes už nevyvrcholily vítězstvím jedněch nebo druhých, a převzetím otěží uvnitř strany, ale definitivním odchodem všech do propadliště dějin.

Babiš může řešit své ministry. My výměnu těch našich nechystáme, tvrdí Onderka

sinfin.digital