ČSSD pod tlakem Zemana, Babiše i komunistů: Hamáčkova první trpká zkušenost, říká politolog

Uplynulý víkend zásadním způsobem vyhrotil rozpory mezi stranami dojednávajícími společnou vládu. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček vybírá ve sporu o nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí mezi ČSSD na jedné straně, a hnutím ANO, komunisty a prezidentem Zemanem na straně druhé. A jedná se o volbu pouze mezi špatnými řešeními, jak v rozhovoru pro INFO.CZ říká politolog Lukáš Jelínek. „Buď bude muset po siláckých slovech ustoupit z Pocheho nominace, anebo se stane dalším předsedou ČSSD, který má ostrý konflikt s Milošem Zemanem,“ vysvětluje Jelínek. Hamáček dnes uvedl, že Babiš o Pochem věděl předem a má proto dodržovat dohody.

Spor vypukl pouze několik hodin poté, co skončilo referendum ČSSD o vstupu do vlády. Situaci o víkendu akceleroval premiér Andrej Babiš, který se na sociálních sítích jednoznačně postavil na stranu prezidenta, jenž Pocheho důrazně odmítá. Totéž pak učinili komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip v televizi v přímém přenosu překvapenému Hamáčkovi sdělil, že vládu s Pochem na postu ministra KSČM nemůže tolerovat. Jinými slovy že nedopustí, aby ve sněmovně získala důvěru.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se tak dostává do hluboké defenzivy. „Situace pro něj nemá dobré řešení,“ říká k tomu politolog Jelínek, který přitom nepředpokládá, že by mezi Hamáčkovými východisky byl pád koalice dřív, než vůbec vznikne. „Jenže stanoviska některých místopředsedů ČSSD nebo pražské organizace ČSSD akcelerují i tuto úvahu,“ dodává.

Zeman přijme Pocheho a požádá ho, ať vzdá kandidaturu. Babiš s europoslancem nechce mluvit

sinfin.digital