ČSSD se vrací ke kauze Poche. Zjišťovali jsme, co čekat od jednání stranických špiček

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

V pátek odpoledne se odehraje další kolo jednání ohledně vedení ministerstva zahraničních věcí. Předsednictvo sociální demokracie bude na svém zasedání řešit nominaci europoslance Miroslava Pocheho do čela resortu. Vedení ČSSD slibovalo, že se situaci podaří vyřešit do konce prázdnin, podle informací INFO.CZ zřejmě ale ani v pátek odpoledne nedojde partaj k žádnému řešení. A ze své nesouhlasné pozice nechce ustoupit ani Hrad.

Europoslanec Poche ve čtvrtek uvedl, že by chtěl, aby v pátek padlo řešení situace na ministerstvu zahraničí. Česko dnes v podstatě nemá řádného šéfa diplomacie. Poche, který na resortu působí v rámci smlouvy o provedené práci, zároveň ale nechce z místa jediného kandidáta sociální demokracie na toto křeslo ustoupit.

„Ano,“ odpověděl na dotaz INFO.CZ, zda se i nadále těší podpoře předsedy ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka. Poche také uvedl, že on ani jeho lidé v posledních dnech nehovořili s prezidentem Zemanem, který europoslance v čele resortu zahraničí odmítá. „Jen oficiálně ve středu pan Hamáček,“ reagoval europoslanec.

„Svět se nezastaví kvůli tomu, že nemáme řádného ministra zahraničí. Je to problém,“ tvrdí experti

sinfin.digital