ČSSD vyhlašuje boj politickým šmejdům. V manifestu velebí domov, rodinu i vlastenectví

Sociální demokraté v průběhu druhého sjezdového dne v Hradci Králové schválili nový programový manifest, jehož cílem je otevřít ideovou debatu a nasměrovat stranu k výzvám 21. století. V dokumentu se sociální demokraté hlásí ke své emancipační tradici a vypichují několik oblastí, ve kterých je v nadcházejících letech čeká politický střet. Mimo jiné kritizují politické šmejdy, kteří podle ČSSD pouze parazitují na rozporech ve společnosti a současně přiživují strach a nenávist, ze které pak zpětně profitují. Co naopak v dokumentu velebí, je domov, občanská společnost nebo vlastenectví. 

„Manažerské poučky a slogany v dokonalém marketingovém balení úspěšně konkurují tradiční politice založené na programu a hodnotách. Drobnou a praktickou politickou práci zlepšující lidem život nahradila manipulace, která je dnes díky informačním technologiím snazší než dřív,“ píše se v úvodu dokumentu, jehož ambicí je iniciovat debatu nejen o programu, ale také o taktice a strategii sociálních demokratů v blížících se letech.

ČSSD tak reaguje na expanzi populistických a protestních hnutí, a ústup tradičních politických stran. Podle sociálních demokratů se ve společnosti rozmohli “šmejdi”, kteří jsou ochotni pro zisk podvádět i bezmocné důchodce a prodávat jim bezcenné zboží za horentní sumy. Stejně bezohlední jsou podle dokumentu také “političtí šmejdi” – hnutí na jedno použití, která pro hlas udělají cokoliv.

Dostál: Hamáček dostal všechno. A zavelel k jednotě a obratu k tradičnímu voliči

sinfin.digital