CVVM: Tři pětiny Čechů chtějí, aby prezident měl dál stejné pravomoci

ČTK

lup

Pro zachování současných ústavních pravomocí prezidenta je 61 procent lidí. Vyplývá to z letošního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Je to největší podíl od roku 2002, od kdy je názor zjišťován. Stejné procento lidí se pro zachování vyslovilo ještě v roce 2008. Přes 90 procent respondentů uvedlo, že prezident má mít pravomoc udělit amnestii. Spolusouhlas jiné politické instituce v případě amnestie ale požaduje 42 procent dotázaných, zatímco 49 procent by tuto pravomoc nechalo pouze na hlavě státu.

V české společnosti dlouhodobě převládá názor, že stávající pravomoci prezidenta by měly zůstat zachovány. Jedna sedmina lidí (15 procent) by pravomoci rozšířila, naopak zhruba šestina (16 procent) by je zúžila. Nejvíce lidí (32 procent) se k rozšíření pravomocí přiklánělo v roce 2013, kdy Václava Klause v úřadě vystřídal Miloš Zeman. Naopak zúžení pravomocí mělo nejvíce zastánců (26 procent) v roce 2015.

V porovnání s loňským šetřením letos mírně stoupl podíl lidí, podle kterých by měl mít prezident právo udělit amnestii, milost či zmírnit trest odsouzeným jen se souhlasem jiné politické instituce. Přibylo také lidí, podle nichž by měl mít prezident pravomoc zastavit soudní řízení proti obviněným jen se souhlasem jiné politické instituce. Letos si to myslí 41 procent občanů proti loňským 38 procentům. Posílil také souhlas s pravomocí jmenovat a odvolávat rektory veřejných vysokých škol a jmenovat profesory z loňských 69 na letošních 76 procent.

Mediální habaďůra, Babiš jednání jen předstírá, říká Bartoš. Kalousek dodává: za krizi může Zeman

sinfin.digital