Czech First. Babiš se při obhajobě nákupu dluhopisů Agrofertu inspiroval Trumpem

raz

Vicepremiér Andrej Babiš v pořadu České televize Události Komentáře obhajoval své minulé příjmy, které po něm chce vysvětlit premiér Bohuslav Sobotka i opoziční ODS. Babiš ve vysílání tvrdil, že nákup dluhopisů Agrofertu za 1,5 miliardy korun v době, kdy měl příjem o 150 milionů nižší,  už v minulosti vysvětlil, a že se celá kauza vyšetří. 

Na otázku moderátora, zda při nákupu dluhopisů svého holdingu v roce 2013 neudělal něco, co teď sám kritizuje, vicepremiér odpověděl vyhýbavě a slovníkem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Já bojuju za stát, Czech First, my jsme dodanili velké firmy, já nesídlím v Nizozemsku, jak někteří naši podnikatelé,“ řekl v pořadu Babiš. „Já sídlím v České republice, tady zaměstnávám lidi, tady platím daně a platím je podle zákona.“

America First, tedy Amerika na prvním místě, je jedním z hlavních hesel amerického prezidenta Trumpa. Američany se jím snaží přesvědčit, že jejich osud je pro Bílý dům důležitější než globální zájmy. 

Z kauzy o dluhopisech mají Babišovi pomoci dva audity majetku, které teď zadal. „Oslovil jsem dva renomované auditory z první čtyřky a požádal jsem je, aby udělali nezávislý audit. Jsem připraven audit zveřejnit,“ uvedl na ČT24.

sinfin.digital