Czechoslovak Group má nového vlastníka, je jím Strnadův syn Michal

ČTK

sto

Jaroslav Strnad, zakladatel průmyslové a zbrojařské skupiny Czechoslovak Group (ČSG), odchází z vedení společnosti a zbavil se i vlastnického podílu, který převedl na syna. Novým stoprocentním majitelem se tak na konci ledna stal Michal Strnad (25), jenž ve firmě zastával funkci předsedy představenstva a generálního ředitele již od října 2015. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN)

„Krok, na kterém jsme se s Michalem dohodli, tedy převedení sta procent akcií holdingu na něj, je vyjádřením zásady, že kdo podnikání řídí, má za něj nést plnou odpovědnost, a to včetně odpovědnosti vlastnické,“ uvedl Jaroslav Strnad. Po změnách zůstává již jen v dozorčí radě ČSG a podle svých slov chce pokračovat ve vyhledávání nových investičních a obchodních příležitostí strategické povahy.

Právě svými akvizicemi v posledních letech Strnad starší nejvíce proslul, připomíná deník. Do skupiny každý rok přibylo několik firem - naposledy dodavatel softwaru pro řízení letového provozu CS Soft či pardubický výrobce radarů Eldis. Nejvíce firem získal Strnad v roce 2016, kdy si ve spojení se slovenským podnikatelem Alexejem Beljajevem připsal třeba Dubnický metalurgický kombinát nebo letecké opravny v Ostravě-Mošnově. V roce 2013 získal spolu s Reném Materou společnost Tatra, kterou koupili v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Prodělečná automobilka od té doby postupně navyšuje výrobu i zisk.

Portfolio českých a slovenských firem skupiny tak zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Strnad mladší podle HN prohlásil, že pro fungování skupiny a řídící pracovníky se změnou majetkových podílů nic nemění. „Ve vztahu k členským podnikům skupiny platí zásada, že jejich managementy mají vysokou autonomii a zodpovídají si za řízení výroby i obchod,“ uvedl.

sinfin.digital