Daně podle Babiše: Do 113 tisíc měsíčně je chce snižovat. Uvažuje také o nižším sociálním pojištění

FCZ

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš chce po volbách snížit daně z příjmu všem lidem, kteří vydělávají do 113 tisíc korun hrubého měsíčně. Daně u lidí s vyšším platem hodlá ponechat stejné jako dosud. Zároveň zvažuje, že by živnostníkům a firmám snížil odvody na sociální pojištění. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Právo.

„Potřebuje dlouhodobě předvídatelné stabilní daňové prostředí. Není důvod navyšovat daně, naším cílem je naopak daně snižovat. Představujeme si dvě sazby, tak jak je to dneska. U zaměstnanců s vyššími příjmy chceme daně stabilizovat, u lidí s nízkými a středními příjmy je chceme naopak snižovat,“ řekl Právu Babiš. 

Své plány představil jenom několik dní poté, co šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že hodlá po případném úspěchu ve volbách prosazovat výrazně vyšší zdanění příjmů lidí, kteří vydělávají 50 tisíc korun hrubého měsíčně a více. Ostatní zaměstnanci by podle něj naopak měli platit o něco nižší daně. Návrh sklidil převážně kritiku a vyvolal debatu o tom, proč jsou v Česku tak nízké mzdy. 

Babiš si myslí, že plán sociální demokracie zvyšuje napětí ve společnosti. „Vypadá to, že sociální demokracie úspěšným lidem vyhlásila třídní boj, což mě nepřekvapuje, když chce ve vládě sedět s komunisty,“ řekl Právu.

Vyšší daně by podle něj znamenaly nižší spotřebu, což prý Česko nepotřebuje. “Navíc tím jen ze země vyštveme úspěšné lidi, což v době, kdy nám lékaři a další profesionálové odcházejí do zahraničí,” řekl Babiš.  

sinfin.digital