Davy lidí protestovaly v centru Prahy proti Babišovi. Od jeho syna mezitím přišla nová zpráva o nátlaku

ČTK

lup

Tisíce lidí v Praze žádaly především kvůli kauze Čapí hnízdo demisi premiéra Andreje Babiše, demonstrace proti němu zaplnila většinu Staroměstského náměstí. Babiš odejít nehodlá, současné dění opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má dostat z politiky. Shromáždění na Staroměstském náměstí skončilo kolem 17:30 zpěvem české hymny, lidé nad hlavami drželi rozsvícené mobilní telefony. Server Seznam Zprávy mezitím zveřejnil nový útržek komunikace s Babišovým synem žijícím ve Švýcarsku, jehož svědectví o údajném únosu je jádrem aktuální aféry. Mladý muž ve zprávě píše o tlaku, kterému čelí.

Rozsáhlý průvod tisíců lidí zamířil odpoledne na Staroměstské náměstí z náměstí Hradčanského. Lidé měli české vlajky i vlajky EU, další nesli transparenty, například s nápisem "Odstup, satane", skandovali "Demisi, demisi!" Akci uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii.

"Je nemyslitelné, aby byl premiérem trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že to je normální, chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce," prohlásil na závěr demonstrace Mikuláš Minář, předseda pořádajícího spolku. "Česko nemůže být slušnou zemí, když nemá v čele slušné lidi," uvedl filozof Václav Němec.

Souběžně s akcí začal odpoledne na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost. Až do večerních hodin se na pódiu budou střídat hudebníci a řečníci.

Babiš mladší má ke lhaní motiv jak hrom, celé to působí jako těžké aranžmá, říká advokát Ortman

sinfin.digital