Divadla živoří dlouhodobě, natož teď, když nehrají. Důsledky pro ně mohou být fatální

Vyhlášení nouzového stavu vládou České republiky znamená, že se rozličná omezení dotknou prakticky každého z nás. Zakázány jsou akce s účastí nad třicet lidí, zavřeny jsou školy, omezuje se provoz restaurací, zavírají se bazény, sauny, posilovny, omezen je pohyb osob do zahraničí, zrušena je celá řada sportovních, kulturních a jiných akcí. Dopady, ztráty a mnohdy likvidační důsledky to bude mít pro stovky či tisíce firem, promotérů, živnostníků. Jak ustát výpadek příjmů řeší také divadla.

Co uzavření divadel znamená pro tyto instituce prakticky? A jaké to bude mít na jejich provoz důsledky? O tom jsme hovořili s šéfy několika velkých i malých brněnských divadel. „Znamená to pro nás provozní ztrátu a ztrátu v podobě vracení vstupného. A ušlý výnos z tržeb ze zájezdů a z pronájmu. Předpoklad je v tuto chvíli bezmála dva miliony korun,“ říká ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský.

„Na březen a začátek dubna jsme měli domluvené hostování mimo Brno a představení pro školy, které bylo zcela zrušeno, sice s příslibem jiného termínu, což je ale nejisté. Vzhledem k událostem jsme odehráli představení v úterý, scénické čtení v neděli rušíme – herci by museli přicestovat z Prahy a autor z Vídně,“ říká Kristýna Břečková z Divadla Feste, které patří mezi ty menší. Divadlo Feste v danou chvíli počítá s výpadkem tržeb okolo sta tisíc. „Což je pro instituci našeho charakteru a výše rozpočtu výrazný výpadek,“ zdůrazňuje.

Nakažené koronavirem počítáme špatně, je to účelová prezentace, varuje primářka Adámková

sinfin.digital