Dnešní politická situace je řešitelná jen volbami, míní politolog Bohumil Doležal

Pavel Otto

Vláda se neopírá o důvěru Poslanecké sněmovny, ale prezidenta. A sněmovnu neovládá transparentní koaliční svazek, ale neformální spojenectví ANO, SPD a komunistů.  „Taková situace je řešitelná jedině volbami, ať už předčasnými nebo řádnými. A jde průběžně o všechny volby, protože tento "systém" bude mít snahu se rozlézat,“ říká politolog Bohumil Doležal. 


Příští týden se mají uskutečnit další veřejné protesty, pravděpodobně budou opět namířeny proti současnému politickému uspořádání, které reprezentují premiér v demisi Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. Co říkáte na ústupek, který si demonstrující nedávno vymohli na hnutí ANO, které vycouvalo z dohody s komunisty o obsazení sněmovní komise pro kontrolu GIBS?

Pravda, Babiš takticky vycouval z podpory mlátičky Zdeňka Ondráčka. Ale vůbec nevycouval z úsilí vyměnit Michala Murína, což je daleko důležitější. Frontální útok na GIBS je součástí pokračujícího úsilí o proměnu České republiky v "rodinnou firmu".

Vědí organizátoři protestů, co chtějí?  

Je vždycky dobře, když se lidé zajímají o politické dění a dávají najevo svůj nesouhlas. Je ale málo platný, když nevíme, co chceme. Veřejné protesty vytvářejí prostor pro rozumnou politiku a pomáhají ji prosadit. Demonstrace jsou začátek a konec. Mezi tím by měla být veřejná diskuse v zastupitelských sborech, v médiích, na diskusních fórech. Tedy masarykovská drobná politická práce, namáhavá, neokázalá, občas otravná. Bez ní to ale nejde.

Více si přečtěte na webu E15.cz.

sinfin.digital