Do Česka dorazil speciál s humanitárními pracovníky zadrženými v Sýrii. ČR o propuštění jednala týdny

ČTK

Do Česka dnes odpoledne přiletěl speciál se dvěma pracovníky německé humanitární organizace, kteří byli zadrženi v Sýrii. O jejich propuštění několik týdnů vyjednávalo české velvyslanectví v Damašku, řekl po příletu Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen řízením ministerstva zahraničí. Dodal, že podobné případy jsou důvodem, proč Česko udržuje diplomatické zastoupení v Sýrii na nejvyšší úrovni. Jiná země EU v zemi své velvyslanectví nemá. Jeden z propuštěných byl Němec, národnost druhého nebyla zveřejněna.

"Toto je přesně ten důvod, proč ČR udržuje své zastoupení na úrovni velvyslance," uvedl Hamáček, který dnes do Sýrie letěl, aby propuštěné převzal od syrské strany. "Není to první případ, kdy Česká republika pomohla občanům jiných států," dodal.

O propuštění obou humanitárních pracovníků, kteří byli v Sýrii zadrženi, vyjednávalo české velvyslanectví několik týdnů. Podle Hamáčka současně vedlo ministerstvo zahraničí konzultace s německou ambasádou v Praze. Německý velvyslanec Christoph Israng byl dnes ráno u odletu českého speciálu do Sýrie a po jeho návratu se také ještě na palubě letadla setkal s oběma vysvobozenými.

sinfin.digital