Do ČNB zamíří eurooptimisté. Spekuluje se nad dřívějším koncem intervencí

Arsen Lazarevič

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové členy bankovní rady. Do čela ČNB tak koncem ledna zasedne Oldřich Dědek a Marek Mora. Oba se řadí k eurooptimistům. Mora také může přispět k dřívějšímu ukončení intervencí. 

Oldřich Dědek

Ekonomiku a zemědělství vystudoval na VŠE. V letech 1978 až 1992 pracoval jako vědecký pracovník. Od 1992 do roku 1996 byl náměstkem ředitele Státní banky československé. Následně působil jako poradce předsedy vlády. V 1999 roce nastoupil do bankovní rady, kde se stal viceguvernérem. V roce 2002 po habilitaci získal titul docenta. V roce 2007 byl vládou Mirka Topolánka jmenován jako koordinátor pro zavedení eura v ČR.

Dvojice nových členů bankovní rady nahradí Pavla Řežábka, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován, a Lubomíra Lízala, kterého se prezident rozhodl znovu nejmenovat.

Zatímco v minulosti byla podle ekonomů bankovní rada spíše europesimistická, nyní se to postupně mění. „Společným rysem obou nově jmenovaných členů bankovní rady je detailní znalost evropských struktur. Pokud se změna ve vedení ČNB vůbec nějak projeví navenek, bude to směrem k většímu eurooptimismu,“ uvedl Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.

Ekonomové také připouštějí vliv současného guvernéra a prezidentova přítele Jiřího Rusnoka na podobu bankovní rady.

Češi letos zbohatnou. Po konci intervencí posílí koruna až o šest procent

sinfin.digital