Do Senátu chce Němcová, Žantovský nebo Jandák. Co čeká vládní strany a co opozici?

Vedle krajských voleb Češi na podzim rozhodnou i o složení třetiny Senátu. Na přesnější prognózy je stále brzy, ale po dnešku je zase o trochu jasněji o kandidátech, a tedy i o některých duelech. Jinými slovy, vyplatí se volbám do horní komory věnovat pozornost. Zde je několik poznámek politického reportéra INFO.CZ Vratislava Dostála.

 

Předně: horní komoru ovládá opozice a je skoro jisté, že se její dominance na podzim potvrdí. Už teď je dokonce možné odhadovat, že pravice v Senátu posílí. Příčin to má několik: hnutí ANO volby do Senátu neumí, a pokud jeho kandidát uspěje v prvním kole, v tom druhém se voliči ostatních stran zpravidla spojí proti němu. Potvrzuje se tak specifičnost dvoukolového většinového systému, ve kterém mají větší šanci na úspěch osobnosti, které jsou schopny oslovit také voliče mimo své pevné jádro. A to hnutí ANO zkrátka nejde. Mimochodem, je to také jeden z důvodů, proč se Andreji Babišovi příliš nechce podstupovat souboj o Hrad. Hnutí ANO údajně disponuje interními výzkumy, podle kterých by měl jejich předseda ve druhém kole prezidentské volby velké problémy oslovit většinu voličů.

Opozice ale v Senátu neposílí jen kvůli neschopnosti hnutí ANO. Příčinou je také mizerná kondice sociálních demokratů, tedy druhé a menší koaliční strany, která bude letos v horní komoře obhajovat deset ze sedmadvaceti křesel. Už teď je prakticky jisté, že se jí to nepodaří. Sociální demokraté zatím mají na jména svých kandidátů embargo, teprve v sobotu bude jejich seznam schvalovat ústřední výbor a až pak ho dostanou k dispozici novináři, přesto lze už teď takto silný závěr učinit. Podpora ČSSD se dlouhodobě pohybuje pod deseti procenty, a pokud některý její kandidát uspěje, bude to spíše oblíbenosti strany navzdory. Což ale neznamená, že se to nemůže podařit.

Holec: Němcová chce do Senátu a možná i na Hrad. Sněmovna je prý k ničemu

sinfin.digital