Do strany vstoupil v roce 1983 a spolupracoval s StB. Zajímavosti o předsedovi KSČM Filipovi

ČTK

mst

Do komunistické strany vstoupil v roce 1983, v letech 1984 až 1990 byl poslancem Městského národního výboru v Českých Budějovicích a v letech 1994 až 2002 členem městského zastupitelstva v Českých Budějovicích. v letech 1990 až 1992 byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSFR; od června 1996 do rozpuštění v roce 2013 a od voleb v témže roce je členem Poslanecké sněmovny, mimo jiné v ní působil jako předseda poslaneckého klubu KSČM. V letech 2004 až 2005 byl místopředsedou KSČM

Vojtěch Filip podle archivních dokumentů spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). Podle soudního rozhodnutí z 90. let ale nešlo o vědomou spolupráci. Filip sice pro tehdejší rozvědku pracoval, nevěděl prý ale, že organizačně spadá pod StB.

Filip si dlouhodobě udržuje pověst pragmatického politika. Například podle polistopadového předsedy KSČM Jiřího Svobody je obratný „technik moci“. Občas je ale právě kvůli tomu terčem kritiky. Jako dosud jediný komunistický politik samostatné ČR získal vysokou ústavní funkci, když se opakovaně stal místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Beneš a Gottwald zatnuli tipec kolaborantským elitám. Teď je šance na reprízu, nepochybuje Skála

sinfin.digital