Domovy pro seniory nemají ochranné pomůcky, může to být fatální, varuje šéfka zdravotnických odborů

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitniková kritizuje vládu kvůli nedostatku ochranných pomůcek v domovech pro seniory. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přitom v pátek pro ČT uvedla, že se nákaza koronavirem objevila v šesti domovech pro seniory. Není jasné, kolik z nich jsou klienti, a zda se nakazil také personál. Žitniková má ale jasno: problém nedostatku osobních ochranných pomůcek v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních je závažný a nedostatečná ochrana může mít fatální následky.

V nejrůznějších zařízeních sociálních služeb, podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí, žije asi 85 tisíc klientů. Podle Žitnikové o ně pečuje zhruba 53 tisíc zaměstnanců. Což je v součtu necelých 140 tisíc lidí, kteří jsou v danou chvíli v souvislosti s koronavirem mimořádně ohroženou skupinou, a zároveň mají nedostatek ochranných pomůcek. Otázka zní, proč. A především: kdo za to nese odpovědnost?

Citujme Dagmar Žitnikovou: „Už začátkem března vyzývali jednotliví poskytovatelé ministerstvo zdravotnictví, aby jim sdělili, kdo bude poskytovat osobní ochranné prostředky sociálním službám. Výzva souvisela s opatřením ministerstva zdravotnictví, kterým se zakázalo prodávat osobní ochranné pomůcky komukoliv jinému než ministerstvu.“ A jaká byla odezva? Podle předsedkyně zdravotnických odborů odpovědi nedocházely. Přesto byly sociální služby zařazené mezi prioritní obory pro poskytnutí osobních ochranných pomůcek.

Krvácí statisíce podnikatelů, vláda je nechává ekonomicky zemřít, varuje Adamová z TOP 09

sinfin.digital