Dozorci na Pankráci půjčovali zadržovanému prominentovi Fajádovi mobil. GIBS je teď v tichosti obvinil

ČTK

lup

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři dozorce z pankrácké věznice ze zneužití pravomoci. Libanonci Alímu Fajádovi, který byl ve vazbě, údajně půjčovali mobil a umožnili mu telefonovat. Serveru Neovlivni.cz to potvrdil mluvčí inspekce Ivo Mitáček. Fajád byl v únoru 2016 propuštěn výměnou za pětici Čechů, unesených v Libanonu. O jeho vydání žádaly Spojené státy.

Právě při vyšetřování únosu Čechů policie na Fajádovy telefonáty z věznice přišla. Volal prý do Libanonu i USA. Podle zdroje serveru nebylo těžké zjistit, jak se to stalo. "Přece jen přístrojů, z nichž se na Pankráci volá opakovaně do Libanonu, není příliš mnoho," uvedl. Kvůli únosu ale nakonec nikdo obviněn nebyl.

"Vyšetřovatel GIBS trestně stíhá celkem tři příslušníky VS ČR (1 bývalý, 2 sloužící) z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, když porušili své služební povinnosti vůči jedné vězněné osobě. Podstatou bylo umožnění telefonování v době a situaci, kdy to není povoleno," sdělil serveru Mitáček.

Antisemitismus se vrací. Ve Francii se Židé bojí, za 10 let jich uteklo přes 60 tisíc, říká historik

sinfin.digital