Drama ve sněmovně. ANO narychlo svolalo imunitní výbor, zvažuje prý pozvání exdetektiva od Šlachty

ČTK

lup

Rozruch ve sněmovně, která od rána diskutovala o menšinové vládě Andreje Babiše, vzbudila náhlá žádost o svolání mandátového a imunitního výboru. Ten má na stole kauzu Čapí hnízdo a čeká ho doporučení sněmovně, jak hlasovat o vydání Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. V úterý výbor svoji schůzi na týden přerušil. Dnes ho ale předseda Stanislav Grospič musel svolat na základě žádosti osmi členů. ANO podle dostupných informací zvažuje, že nechá na úterý předvolat bývalého detektiva Jiřího Komárka. Část stran postup hnutí tvrdě kritizuje.

Dnešní schůzi výboru iniciovali podle jeho člena Marka Výborného (KDU-ČSL) členové za hnutí ANO a SPD. „Chtějí zvát na úterní jednání další osoby. Odmítám překračovat mandát výboru stejně jako pokusy o skryté obstrukce. Nejsme vyšetřovatelé,“ napsal na twitteru.

Rovněž poslanci dalších stran svolání výboru kritizují. Vadí jim, že Babiš s Faltýnkem, respektive zástupci hnutí ANO a SPD opakovaně usilují o odkládání jednání výboru, ale teď náhle žádají o večerní schůzku.

Prezident rozehrál „chytrou mocenskou hru“. Politici hodnotí Zemanův obrat se „stojedničkou“

sinfin.digital