Drsný osud dětí z dětského domova: Až 70 procent jich po odchodu končí na ulici nebo na drogách, ukazuje film

ČTK

raz

Příběhy pěti mladých lidí po jejich odchodu z dětského domova zachycuje nový dokument Dospělým ze dne na den, který měl dnes premiéru v Praze na hlavním nádraží. Snímek režiséra Igora Chauna má ukázat problematický životní start těch, kteří vyrostli v ústavní péči. Spolek Mimo domov chce film promítat dětem z domovů po celé republice.

„Víc než polovina dětí, které odcházejí z dětských domovů, je v potížích. Chceme, aby viděly, že jedno špatné rozhodnutí ovlivní celý jejich život,“ řekla ČTK předsedkyně spolku Klára Chábová. Podle spolku ročně dosáhne dospělosti v dětských domovech v Česku kolem tisícovky dětí. Zhruba 70 procent z nich „skončí na šikmé ploše“, uvedla organizace. Dokumentem chce poukázat na to, jaká je příprava mladých před jejich odchodem do samostatného života či co by mohly dělat neziskové organizace.

V devadesátiminutovém dokumentu vystupují mladí, kteří se po odchodu z dětského domova ze dne na den bez pomoci rodiny či příbuzných a známých ocitli v dospělosti. Hrdinové mluví o křižovatce, na které se museli rozhodovat, jakou cestu životem zvolí. Podle Chábové odchod z dětského domova nynější systém péče vůbec neulehčuje. Ucelená pomoc s bydlením, přihlášením na příslušných úřadech či s hledáním práce a dalším studiem neexistuje. Pracovníci odborů sociální péče nemají kvůli velkému počtu případů na práci s mladými čas.

Bojím se o muže, závislost na masturbaci a pornu je obrovský problém, říká sexuoložka Fifková

sinfin.digital