Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Drtivé většině Čechů vadí zneužívání sociálních dávek. Chtějí, aby politici zasáhli

Drtivé většině Čechů vadí zneužívání sociálních dávek. Chtějí, aby politici zasáhli

Zneužívání sociálních dávek vnímá jako problém většina Čechů a vláda by podle ní měla v této otázce zasáhnout, vyplývá to z průzkumu, který si u společnosti IPSOS nechal vypracovat server Zdroj.cz. Přísnější kroky už politici zvažují, ve sněmovně v tuto chvíli leží dvě novely zákona o hmotné nouzi.

Oba návrhy poslanců počítají se zmírněním vyplácení příspěvku na živobytí v poukázkách. Vláda už v polovině března podpořila návrh poslanců z hnutí ANO, plně by se tak peněžitá pomoc místo poukázek mohla vrátit například lidem v pohybových zařízeních sociálních služeb.

Zákon o hmotné nouzi je ve sněmovně tématem už od loňska, kdy politici schválili, že lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, budou 35 až 65 procent dávky dostávat v poukázkách. Za ty si mohou kupovat potraviny, školní potřeby a oděvy, dětské a lékárenské zboží nebo základní drogerii. Na alkohol nebo cigarety je uplatnit nelze. Zneužívání dávek vnímá jako problém drtivá většina české společnosti, v průzkumu se proti němu vyslovilo přes 90 procent dotázaných.

„Názor české veřejnosti na zneužívání sociálních dávek je jednoznačný. Drtivé většině lidí to vadí. Chtějí, aby s tím vláda něco dělala, a výplatu části dávek v poukázkách na místo peněz vidí jako možné řešení," říká pro Zdroj.cz politolog Matěj Trávníček a dodává: „Témat, na kterých by existovala taková celospolečenská shoda, není příliš." Jeho slova dokládá i to, že proti zneužívání dávek se vyslovilo přes 90 procent dotázaných.

Jako jedno z možných řešení vidí vyplácení části příspěvku na živobytí v poukázkách 82,5 procenta dotázaných. Naopak nesouhlasí něco málo přes 13 procent lidí.

 

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1