Druhá Babišova vláda: ministry Zeman jmenuje ve středu. A otazníkem není pouze Poche

Už příští týden ve středu prezident Miloš Zeman zřejmě jmenuje na Hradě druhou vládu Andreje Babiše. Redakci INFO.CZ to řekl důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován. Ještě předtím se má prezident sejít se všemi novými kandidáty na posty ministrů. Jako první na Hrad zamíří Miroslav Poche, se jehož nominací na post ministra zahraničí nesouhlasí nejen prezident, ale také Andrej Babiš a komunisté. Zeman si Pocheho pozval na pátek (stejně jako šéfa ČSSD Jana Hamáčka) s tím, aby mu kandidaturu rozmluvil. Dříve ho nazval amatérem a oznámil, že ho nikdy nejmenuje. Otazníkem, pokud jde o obsazení vlády, ale není pouze zmíněný pražský sociální demokrat. Ostatně Andrej Babiš jména kandidátů za hnutí ANO oznámí až v pátek a ještě kolem nich může být dusno.

O některých ministrech za ANO přitom média informují jako o téměř hotové věci. Na svých postech mají zůstat ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr dopravy Dan Ťok, ministryně financí Alena Schillerová či ministr školství Robert Plaga a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Pokud připočteme čtyři jistá jména z řad ČSSD (Jan Hamáček na vnitro, Miroslav Toman na resort zemědělství, Petr Krčál na ministerstva práce a Antonín Staněk na kulturu), zjistíme, že jsou „v mlze“ kromě obsazení ministerstva zahraničí také nominace na post ministra spravedlnosti a ministra průmyslu.

Pokud jde o resort průmyslu, Česká televize ve středu uvedla, že jsou ve hře Vladimír Sochor z české elektroenergetické přenosové soustavy a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. Pokud jde o post ministra spravedlnosti, dlouhodobě se spekuluje o dvou jménech: prvním je poslankyně Taťána Malá, která na sebe upozornila začátkem letošního roku, když se v rozhovoru pro INFO.CZ nechala slyšet, že by vyšetřování Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo mohlo být klidně pozastaveno do té doby, než skončí v politice.

Zemanovi nejde o Pocheho, ale o zahraniční politiku a směřování na východ, říká expert

sinfin.digital