Duka podal demisi, v arcibiskupském paláci zřejmě zůstane do konce roku. Kdo ho nahradí?

Pavel Novotný

Kardinál Dominik Duka dnes papeži poslal demisi na funkci pražského arcibiskupa. Vyhověl tak ustanovení kanonického práva, podle kterého musí na vedení arcidiecéze po 75. narozeninách rezignovat. Ty Duka oslavil právě dnes. Podle různých spekulací ale kardinál neodejde hned a zatím zřejmě ani není definitivně rozhodnuto, kdo ho v budoucnu nahradí.

Teď je rozhodnutí na papeži, respektive jeho rádcích, kteří mají o dění v české provincii lepší přehled. František buď demisi přijme, nebo Dominika Duku požádá, aby ve funkci ještě setrval. V případě předchozího arcibiskupa Miloslava Vlka tak učinil a ten z funkce nakonec odešel až v téměř 78 letech. Až do 92 roků – tedy přes 23 let – sloužil na pražském arcibiskupství František Tomášek, tehdy ale šlo o výjimku danou nepříznivou politickou konstelací.

Zdroje z Vatikánu soudí, že Svatý stolec zatím neoslovil případného Dukova nástupce, neboť o tom by se prý v církevních kruzích informace už objevily.

Znalci prostředí proto spekulují, že Duka zůstane ve funkci jistě do konce tohoto roku. A to i proto, že z hlediska kanonického práva dosáhl důchodového věku i nuncius, tedy papežský vyslanec v Praze Giuseppe Leanza, kterému dnes Duka demisi poslal. Právě příslušný nuncius obvykle osloví hodnostáře a osobnosti z církevních kruhů stejně jako významné laiky s otázkou, kdo by podle nich měl být novým šéfem diecéze. Jenže Leanza v české metropoli končí a nový nuncius zřejmě přijde koncem léta, či na podzim a je otázka, jak rychle se ve zdejším prostředí zorientuje.

Migrant do každé rodiny? Do Česka míří projekt „Uprchlíci, vítejte“

sinfin.digital