Duškov: V Česku je hodně sebevražd, přibývá invalidů. Má to obří dopady, společnost chudne

Lenka Petrášová

Spotřeba antidepresiv u nás stoupla za čtvrtstoletí šestkrát, říká hlavní český koordinátor péče o duševně nemocné Ivan Duškov. Velkým problémem jsou dle něj v Česku sebevraždy, zejména u mladých lidí. Skokově také přibývá lidí, kteří pobírají kvůli duševním chorobám invalidní důchod. Kam se za deset let posunula reforma psychiatrie? Jak pacientům pomohou Centra duševního zdraví? A proč by se měla na školách zavést výuka, která by děti učila pečovat o své duševní zdraví?

Kauzu, kterou vyvolal rozhovor s dětským psychiatrem Jaroslavem Matýsem o „klimatické Gretě“ a dětech s Aspergerovým syndromem pro INFO.CZ, jste jistě zaznamenal. Sám doktora Matýse znáte, protože jste spolu až do oné kauzy působili na ministerstvu zdravotnictví v jedné pracovní skupině. Co říkáte na „diagnostiku“ na dálku, byť to o sobě daný člověk sám přizná?

Mám k tomu ambivalentní názor. Ty výroky pana doktora byly sice stigmatizující, ale já ho znám také jako člověka, co za dobu svého působení v čele společnosti dětské psychiatrie pro ni udělal opravdu hodně. Vím, že jde často hned přímo k věci, čímž je asi dáno, jaký rozruch jeho vyjádření následně vyvolalo. Podle mě chtěl jen poukázat na některé symptomy, které s poruchami autistického spektra souvisí, jen forma, jakou to udělal, nebyla úplně šťastná. Do značné míry jej chápu, chtěl to říct tak, aby to každý pochopil. A Greta Thunbergová skutečně vyvolává emoce na obě strany, co si budeme povídat.

A v politice byste diagnostikovat mohl?

Nejsem psychiatr, ale Gaussova křivka platí všude. Nicméně za sebe mohu říct, že já bych si na dálku diagnostikovat netroufl, a ani nemohu, protože nejsem psychiatr. Ale za doktorem Matýsem stojí hodně práce, kterou vykonal. A říkám to i proto, že jsme v řadě pracovních skupin skutečně léta seděli spolu, takže to dobře vím a znám jeho tah na branku. 

Šéf dětských psychiatrů: Greta prožívá strach a úzkost. Svět je pro ni černobílý

sinfin.digital