Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

EET po půl roce: 148 tisíc podnikatelů, vyšší náklady a kilometry zbytečných účtenek

EET po půl roce: 148 tisíc podnikatelů, vyšší náklady a kilometry zbytečných účtenek

Elektronická evidence tržeb půl roku po zavedení většině podnikatelů velké problémy nepůsobí, hůře jsou na tom drobní živnostníci. Negativním dojmem z EET je podle mnohých spousta zbytečně vytištěného papíru, což měsíčně zvyšuje náklady o tisíce korun. Do EET je zatím zapojeno zhruba 148 000 podnikatelů, zákazníkům vydali 1,35 miliardy účtenek, vyplývá z údajů Finanční správy. Dosud při kontrolách uložila za prohřešky na místě 347 pokut za 2,1 milionu korun.

EET byla zavedena loni od prosince pro restaurační a ubytovací služby. Na začátku března odstartovala druhá vlna EET, jíž byla tato povinnost rozšířena na maloobchody a velkoobchody.

Problém činilo zavedení EET hlavně na venkově a v malých městech. Starší majitelé se často už nechtěli učit nové věci, pro jiné byly náklady na pořízení nové pokladny příliš vysoké.

Výrazný dopad mělo zavedení EET na pořadatele trhů a výstav. Například litoměřické výstaviště Zahrada Čech řešilo před jarním prodejním pěstitelským veletrhem množství odmítnutí ze strany prodejců. "Krátce před konáním jsme zaznamenali úbytek zhruba 40 procent vystavovatelů," řekl ČTK jednatel Zahrady Čech Lukas Wünsch. Díky úsilí obchodních zástupců se ale podle něj podařilo oslovit nové prodejce, a propad nebyl tak výrazný.

EET omezila i malé restaurace. Provozovatelka Sport klubu v Malontech na Českokrumlovsku Eva Debnárová má jednu kasu, na druhou jí chybí peníze, a tak již nemůže prodávat ve stánku na akcích jako den dětí nebo Malontská míla. "V takové malé hospůdce je to tragické. Zdržuje to provoz, na sále jde wifina špatně. A dělala jsem i plesy, zábavy, najímali si mě hasiči, tam to bez kasy taky nejde, musela jsem to odříct, takže přicházím o část kšeftu," řekla ČTK Debnárová.

Dalším negativem je podle některých i větší stres, když obsluha špatně zadá platbu. "Pořád je člověk na nervy, že se uklepne. Když pak musí něco stornovat, bojí se, že udělá něco špatně. Pořád musíme myslet na účtenky, než jdeme kasírovat hosta, je to náročné. Máme horší signál a wifina se nám občas kousne," řekla provozovatelka pardubické restaurace Imperial Michala Krpatová. Další omezuje také povinnost do 48 hodin vyřešit nějaký technický problém. "Kdybych odjel na týden na dovolenou, už jsme mimo zákon. To je věc, která nefunguje, člověk žije v určitém strachu, že po 48 hodinách lidi neprovedou nějaký úkol a už jsme v problému," řekl ČTK majitel jedné ze zlínských hospod Martin Juřík.

Některé podniky kvůli zavedení evidence tržeb zdražily své služby. Řada restaurací zvedla ceny kvůli vysokým nákladům na pořízení systému. Vyšší ceny má i pizzerie v Úvalech u Prahy, podle jejího provozovatele se ale nezdražovalo už řadu let, do nových cen se proto promítnou kromě EET i dražší suroviny.

Některé pivovary sledují od prosincového zavedení elektronické evidence tržeb úbytek odběratelů piva. Podle obchodního ředitele rakovnického pivovaru Bakalář Radka Sionka zaznamenal pivovar úbytek odběratelů zhruba o pět procent. "Jestli je tím důvodem přímo EET, nebo je EET jen jedním z mnoha důvodů, nevíme. Ale za tu dobu, kdy ta legislativa byla proti hospodským, tak EET byla pro řadu z nich ta poslední kapka," řekl Sionko.

Přerovský Pivovar Zubr, který letos rovněž zaznamenal pokles prodeje sudového piva o několik procent, chce provozovatelům restaurací pomoci. "Rozhodli jsme se nejméně do podzimu nezdražovat pivo, přestože naše výrobní náklady stále rostou," uvedl ředitel pivovaru Tomáš Pluháček. Pardubický pivovar zase před spuštěním EET několik hostinských na vesnici přesvědčil, aby své provozy nezavírali. "Někomu jsme pomohli, poskytli přístroj na evidenci EET a podporujeme je, přesvědčili jsme je, aby pokračovali dál," řekl Martin Jeszik z pivovaru.

Finanční správa provedla v souvislosti s EET 30 222 kontrol, odhaleno bylo 4833 nedostatků. Z toho ve 2342 případech šlo o nevystavení účtenky, v 1186 případech o nezaslání údajů do systému EET. Celkem u 640 případů šlo o neumístění informačního oznámení o evidenci tržeb a v 618 případech o neplnění oznamovací povinnosti.

Třetí fáze zavedení EET začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1